Downloads

Deutsch ein Hit ...mit Klick!

Κατεβάστε το διαδραστικό υλικό για το Γυμνάσιο.

Για να δείτε όλα τα διαθέσιμα αρχεία, κάντε κλικ εδώ.

Δουλειές συναδέλφων  Εργασίες μαθητών Υλικά Προτάσεις

Comics στο μάθημα

PixtonLogo02Το Pixton είναι μια Web 02 εφαρμογή, με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε «κόμικς». Παρόμοια προγράμματα κατασκευής «κόμικς» υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετά. Εγώ δούλεψα με το Pixton, διότι δίνει στον χρήστη πολλές δυνατότητες: Έχει μεγάλο αριθμό ελεύθερων χαρακτήρων. Με σχετικά απλό τρόπο μπορούμε να επέμβουμε και να μορφοποιήσουμε τα πρόσωπα και την στάση τους, αλλά διαθέτει και μια μεγάλη γκάμα σε πρότυπα. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Δημοτικό.

Εφαρμογή

Το Pixton το εφάρμοσα με δυο τρόπους. Έφτιαξα εγώ κάποια «κόμικς» για άσκηση. Σε διαλόγους από το βιβλίο αφαίρεσα κάποιες λέξεις και οι μαθητές έπρεπε να συμπληρώσουν.(Δείτε εδώ) Σε άλλο «κόμικς», δεν υπήρχαν καθόλου διάλογοι και οι μαθητές έπρεπε με βάση αυτό που έβλεπαν, να πουν ή να γράψουν, τι θα έλεγαν οι χαρακτήρες.Pixton02

Ο δεύτερος τρόπος είναι να το χρησιμοποιήσουν οι μαθητές. Από το λεξιλόγιο που έχουν μάθει ή που έχουν να μάθουν, φτιάχνουν οι ίδιοι «κόμικς». Σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά μια αντιγραφή των διαλόγων που κάναμε σε διαφορετικές σκηνές. Υπήρξαν όμως και πολλά έξυπνα, όπου οι μαθητές δημιούργησαν κυριολεκτικά νέα πράγματα.(Δείτε εδώ)

Πρακτικά

Ως εφαρμογή Web 02 το Pixton, είναι ανάγκη να κάνουμε εγγραφή, να ανοίξουμε δηλαδή λογαριασμό. Εδώ προτείνω κάτι που έκανα εγώ. Πέρα από τον δικό μου λογαριασμό, έφτιαξα για κάθε τάξη δικό της λογαριασμό και έδωσα τους κωδικούς στους μαθητές. Για να το κάνουμε αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το mail του σχολείου ή να φτιάξουμε και για το σχολείο ένα νέο mail – αυτό έκανα εγώ. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε την τάξη τι φτιάχνει, έχουμε μαζεμένες τις εργασίες, οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να λένε την γνώμη τους.

Pixton03Η εφαρμογή έχει Ελληνικά, γεγονός που την κάνει πολύ εύκολη στο να την μάθει κάποιος. Στην τάξη την παρουσίασα εγώ, κάνοντας τους δυο σκηνές για παράδειγμα. Χρειάστηκα ένα τέταρτο δυο φορές (και φυσικά διαδίκτυο στην τάξη).

Προβλήματα – Κριτική – Εμπειρία

Ήδη ανέφερα ένα από τα βασικά προβλήματα, κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο σε τάξεις, που έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο. (Εμείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ασκήσεις στο σπίτι). Η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα, να αναρτήσουμε τα «έργα» των μαθητών σε ιστοσελίδα ή blog (αν έχει το σχολείο) στο facebook κτλ. Είναι λίγο περίπλοκο να το εκτυπώσουμε, διότι αυτό απαιτεί συνδρομή. Pixton04

Εκτιμώντας τα αποτελέσματα, για να πω την αλήθεια, περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή από τα παιδιά. Αλλά εκ πείρας ξέρω, ότι συμμετέχουν περισσότεροι, αφού δουν τα πρώτα "έργα" από τους συμμαθητές τους.

Τα «κόμικς» τους τα έλεγχα τακτικά. Ότι χρειαζόταν διόρθωση, το επεσήμαινα στο μαθητή, χωρίς να το αλλάζω εγώ, παρόλο που είχα αυτή τη δυνατότητα.

Präsentieren...mal anders!

Από την συνάδελφο Γιοχάννα Χαρδαλούπα θα ήθελα να παρουσιάσω, μια πολύ ωραία συλλογή από προγράμματα «παρουσίασης». Πατήστε πάνω στα ενεργά σημεία και θα δείτε παραδείγματα και που θα βρείτε το πρόγραμμα.

«Πρόγραμμα διαμόρφωσης κειμένου»

EclipseCrossword,

Kreuzwort

ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα σταυρόλεξα.

Κατεβάζουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας ΕΔΩ. Αφού εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα (απλά ακολουθήστε τις οδηγίες), δημιουργεί ένα εικονίδιο στην επιφάνια εργασίας του υπολογιστή μας. Πατώντας το εικονίδιο εμφανίζεται ένα μικρότερο παράθυρο. Στην βάση αυτού του παράθυρου θα δείτε τις ενδείξεις About, Options, Help και Next, Close.

Από την ένδειξη Options μπορείτε να ορίσετε διάφορες παραμέτρους. (δεν είναι αναγκαίο).

Πατώντας Next μπορείτε να ξεκινήσετε ή να βάλετε εσείς λέξεις ή να χρησιμοποιήσετε κάποιες από λίστα. Στο επόμενο παράθυρο γράφετε μια – μια τις λέξεις που θέλετε στο σημείο που λέει “Word“ και τον ορισμό από κάτω “Clue for this word” Πατώντας τέλος την ένδειξη “Add word to list” θα δούμε τη λέξη δεξιά στο παράθυρο “Word list”. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις λέξεις που θέλουμε να γράψουμε.

Πατάμε Next δίνουμε έναν τίτλο στην άσκηση μας, ξανά Next και ορίζουμε το μέγεθος, στο επόμενο Next βλέπουμε μια προεπισκόπηση.

Στο επόμενο παράθυρο έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε να εκτυπώσουμε ή να δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο το σταυρόλεξό μας.

 

 

Festisite Text Layout

 

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι στην ουσία ένα «πρόγραμμα διαμόρφωσης κειμένου» (αν υπάρχει τέτοιος όρος). Δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ή να εγκαταστήσετε κάτι στο υπολογιστή σας. Απλά πηγαίνετε στη σελίδα στο διαδίκτυο ΕΔΩ. Στο παράθυρο αριστερά γράφετε ή κάνετε απλά “copy” τις λέξεις ή το κείμενο που θέλετε. SPIRAL01

 

Κάτω από το παράθυρο του κειμένου έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το μέγεθος τη γραμματοσειρά και το μέγεθος εκτύπωσης.

 

Δεξιά πάνω στην οθόνη σας, θα δείτε τη δυνατότητες έχετε να «μορφοποιήσετε το κείμενο ή τις λέξεις σας.

Μπορείτε να βάλετε μια σειρά λέξεων σε έναν «λαβύρινθο» να τις κάνετε «σπιράλ» και άλλα.

Banner-3

Πρόσθετο διδακτικό υλικό για το

Deutsch ein Hit

(Εμπλουτίζεται τακτικά με νέες ασκήσεις)

Logo02

Κάθε 10–15 μέρες κάτι νέο!

Επικοινωνια-1

SOFIA

ΑΡΧΕΙΟ-C